miercuri, 30 iunie 2010

Ne lipseste?


"La solicitarea a zeci de mii de oameni, membri şi simpatizanţi ai Partidului Alianţa Socialistă, se convoacă un Congres extraordinar având ca ordine de zi revenirea pe scena politică a Partidului Comunist Român într-o haină, evident, nouă. Partidul Comunist Român îşi adună energiile şi iese la luptă hotărâtă pentru a pune capăt jafului sălbatic la care este supusă ţara noastră, pentru a stopa degringolada societăţii, haosul economic şi financiar care urmăresc destrămarea Statului Naţional şi înstrăinarea bogăţiilor ţării. (...) Genocidul îndreptat împotriva poporului român trebuie oprit! Este timpul ca la conducerea ţării să ajungă oamenii cinstiţi, devotaţi ideilor nobile de propăşire materială şi spirituală a naţiunii noastre", se arată într-un comunicat al PAS. Formaţiunea informează că pe 3 iulie va avea loc congresul extraordinar, unde se va decide schimbarea numelui formaţiunii în PCR, susţine NewsIn.


Cât priveşte raţiunile reînfiinţării PCR, Partidul Alianţa Socialistă arată că, din 1989 încoace, actualele partide au fost incapabile să asigure un trai decent pentru cetăţeni şi să le respecte drepturile, trasformând România într-un "lagăr". "De 21 de ani drepturile elementare ale oamenilor sunt sistematic încălcate, toate regimurile post-decembriste dovedindu-se nedemocratice, incapabile să asigure un nivel de trai acceptabil pentru imensa majoritate a societăţii. Politicile restauraţioniste au aruncat România cu două secole în urmă din toate punctele de vedere: economia distrusă, finanţele risipite, şcoala dezorganizată, sistemul sanitar, practic, desfiinţat, viaţa oamenilor devenind o existenţă de coşmar. România a devenit, sub guvernările post-decembriste, un imens lagăr de concentrare", se afirmă în comunicatul citat.

Socialiştii se arată nemulţumiţi şi de faptul că după revoluţie, unele voci au denaturat istoria şi spun că iniţiativa de condamnare a regimului comunist s-a îndreptat "împotriva valorilor definitorii ale neamului românesc". "Imediat după lovitura de stat din decembrie 1989, în peisajul mediatic au apărut voci care au început să ne răstălmăcească istoria, minimalizînd şi denaturînd faptele de glorie ale înaintaşilor, să ne defăimeze personalităţile devenite simboluri şi valori ale spiritualităţii româneşti şi, în general, să-i prezinte pe români ca popor necivilizat, fără cultură, fără demnitate. La început mai timide, aceste atacuri au crescut, treptat, în agresivitate, ajungîndu-se ca, astăzi, ele să devină un fapt obişnuit, de care nu se mai simt deranjaţi nici măcar cei direct vizaţi, adică românii. Constrânşi să se îngrijească de propria existenţă, sub presiunea unui individualism impus aproape cu brutalitate de activiştii neoliberalismului postdecembrist, mulţi dintre ei nu şi-au mai dat seama că în România se instaura, cu fiecare acţiune politică sau aşa-zisă reformă administrativă, economică, culturală etc., un regim de ocupaţie", opinează liderii PAS.

Pîrvulescu: Nu cred că PCR va creşte, mai degrabă Diaconescu şi Becali

“În România PCR nu va schimba soarta PAS, demonstrând încă odată că în România comunismul este inadecvat, pentru că majoritatea partidelor politice româneşti îl practică. Viitorul lider comunist îşi începe excursul ideologic, nu explicând de ce e necesar comunismul – dacă este – ci dacă celelalte partide sunt de stânga. Ori asta, fac toate partidele din România, există în funcţie de celelalte, nu pentru ele. PDL există ca să extirpe PSD, iar PSD are aceeaşi intenţie cu PDL, ajutaţi de PNL şi alţii. Doar UDMR există în sine, dar el nu este partid politic ci un partid etnic, aşa că nu îşi propune să aibă ideologie. Astfel PCR se (re) naşte ca să existe şi, el şi cel mai probabil va fi un partid naţionalist”, afirmă istoricul Andrei Ţăranu, într-o postare pe VoxPublica.

Politologul Cristian Pîrvulescu pare să fie şi el în acelaşi ton. Şi spune că mai degrabă de criză ar putea profita Dan Diaconescu cu viitorul său partid sau Gigi Becali. “Orice ideologie are nevoie de lideri de opinie, de purtători de mesaje. Şi pentru PAS, care nu şi-a ascuns niciodată simpatiile pentru un comunism revolut, e valabil. Cred că PAS se va afla în aceeaşi stare şi sub denumirea de PCR. Există un grad de nemulţumire în rândurile populaţiei, dar cred că mai degrabă vor profita formaţiunile extremiste, de gen Dan Diaconescu şi Gigi Becali. Există nostalgici, ei sunt undeva în jur de 10%, dar asta nu înseamnă neapărat şi voturi”, spune pentru REALITATEA.NET, Pîrvulescu.

Ce spun sondajele

Potrivit unei cercetări recente realizate pe Bucureşti de Departamentul de Sociologie din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice a SNSPA, cei mai mulţi dintre locuitorii Capitalei - 47% - consideră că schimbările din societatea noastră nu au adus mai multe dreptate după 1989. Puţin peste un sfert din bucureşteni consideră perioada postdecembristă ca una a echităţii şi justiţiei sociale. Totuşi, 41% dintre aceştia spun că în mare măsură sistemul actual este mai bun decât cel dinainte de 1989, faţă de 36% care cred că în mică măsură acest lucru este adevărat şi 16% care afirmă răspicat că lucrurile nu stau deloc aşa.

Dacă ar veni comuniştii din nou la putere şi ar aresta politicienii actuali, 37% dintre locuitorii Capitalei ar fi împotrivă, dar nu ar avea cum să reacţioneze, 8% ar protesta cu riscul închisorii, în timp ce 34% s-ar bucura pentru că aceştia cred că o merită.

Comuniştii sunt consideraţi eroi ai neamului de 4% din cetăţenii Capitalei, revoluţionari de 10%, exaltaţi de 13%, fanatici - 28%, asasini - 26%.


Sursa: Realitatea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu